Občina Postojna kot vodilni partner na projektu SReST razvija »slow food« turizem
Občina Postojna je vodilni partner projekta Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region – SReST, ki se je pričel 1. januarja 2024. Glavni cilj projekta je spodbujati družbeno-ekonomski razvoj, ki temelji na ohranjanju kmetijske biotske raznovrstnosti podonavske regije, razvoju kulture in trajnostnega turizma ter krepitvi odpornosti na podnebne spremembe.
Projekt bo pomagal podeželskim območjem postati bolj ekonomsko odporna in privlačna za več turistov. Hkrati bo naslavljal razlike med bolj razvitimi trajnostnimi destinacijami Evropske Unije in izzive, povezane s preseljevanjem in izseljevanjem ljudi. Projekt bo spodbujal biotsko raznovrstnost, prehransko dediščino in lokalno kulturo. Namen je predvsem razširiti turistično ponudbo in spodbujati »slow food« turizem, ki spoštuje lokalne tradicije. Na ta način je cilj ustvariti nova delovna mesta in spodbuditi ekonomsko rast ter družbene spremembe, ki bodo usmerjene v bolj trajnostno prihodnost, tudi na področju turizma.
Občina Postojna bo v okviru projekta spodbujala razvoj novih turističnih produktov, ki bodo temeljili na kmetijski raznolikosti in prehranski dediščini. V projekt bo vključila perspektivne posameznike s področja gostinstva in pridelave lokalnih kmetijskih pridelkov iz Primorsko-notranjske regije. Skozi celoten projekt bodo sodelovali na študijskih obiskih, izobraževalnih dogodkih in praktičnih delavnicah, kjer bodo pridobivali nova znanja in ideje za svoje delo. Na ta način bo šlo za pretok znanja in dobrih praks med partnerskimi regijami. Ker je eden od glavnih ciljev projekta vključevanje in opolnemočevanje ranljivih skupin, bo Občina Postojna v sodelovanju z lokalnimi organizacijami v praktične aktivnosti povabila tudi migrante, ki živijo na tem področju, in s tem poskušala povečati njihove zaposlitvene možnosti.
Projekt, ki se izvaja v okviru programa Interreg DANUBE, bo potekal 30 mesecev. Skupni proračun projekta je 1.540.470,00 EUR, od česar bo Občina Postojna prejela sredstva v višini 237.200,00 EUR. Uspeh projekta bo odvisen od tesnega sodelovanja med partnerji. V projektu se bodo povezale države podonavske regije, med njimi Slovenija, Slovaška, Hrvaška, Madžarska, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora. Rešitve, ki jih bodo v okviru projekta partnerji razvijali, bodo imele tako lokalni kot globalni vpliv. Projekt bo temeljil na sodelovanju in vključevanju deležnikov s področja pridelovanja hrane in turizma: kmetovalce, dobavitelje hrane, gostince.
Prvo srečanje projektnih partnerjev bo potekalo v Postojni, 2. in 3. aprila. Nadaljevalo se bo v študijski obisk vzorčne občine, ki bo služila kot primer dobre prakse na področju »slow food« turizma.