Kulinarična delavnica kot prostor povezovanja in novih priložnosti
V tem okviru je v začetku junija v Postojni potekala dvodnevna kuharska delavnica, ki je bila namenjena posameznicam in posameznikom z migrantskim ozadjem. Cilj delavnice je bil razvoj praktičnih kulinaričnih znanj ter spoznavanje lokalne kulinarične tradicije primorsko-notranjske regije. Udeleženci iz Ukrajine, Kube, Turčije in Armenije so tako pod vodstvom izkušenih mentoric s Turistične kmetije Hudičevec pripravili več-hodni meni tradicionalnih slovenskih jedi – joto, pražen krompir, telečji zrezek, sirove štruklje in štrudelj v vanilini omaki.
Poleg kuhanja je delavnica ponudila prostor za izmenjavo izkušenj, znanj in zgodb. Sproščeno in domače vzdušje je spodbudilo pogovor o kulinaričnih in prehranskih navadah iz domačih držav udeleženk in udeležencev, o razlikah in podobnostih, predvsem pa o tem, kaj lahko drug od drugega pridobimo.
Spodbujanje razvoja gastronomskega turizma
S tovrstnimi delavnicami Občina Postojna želi okrepiti lokalne kapacitete v gostinskem sektorju in spodbuditi razvoj trajnostnega gastronomskega turizma, ki temelji na spoštovanju lokalnih virov, vrednot in znanj. Hkrati z vključevanjem tujcev in predajanjem znanja in lokalnih vrednot povečuje njihove možnosti za zaposlitev in lažjo vključitev v lokalno okolje.
Projekt SReST sofinancira Evropska Unija v okviru programa Interreg Danube Region.
.png.png)