S projektom SReST razvijamo kulinarične destinacije
Občina Postojna je vodilni partner evropskega projekta SReST. Projekt spodbuja trajnostni turizem, ki temelji na kulinaričnih doživetjih. Našim lokalnim proizvajalcem, gostincem in turističnim ponudnikom ponuja edinstveno priložnost, da postanejo del globalne mreže Slow Food, ki deluje v več kot 160 državah. Ta se osredotoča na ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine, trajnostno rabo lokalnih virov ter spodbujanje turizma, ki temelji na kulinaričnih izkušnjah in spodbuja avtentično hrano.
V okviru projekta sta letošnjo jesen našo regijo obiskali Alessandra Villa in Alessandra Turco, predstavnici Slow Food Fondazione iz Italije, globalne mreže ponudnikov, ki se ukvarjajo z zaščito biodiverzitete. Srečali sta se z našimi pridelovalci, gostinci in drugimi ponudniki, katerih delo temelji na lokalnih sestavinah in ohranjanju avtohtonih ter tradicionalnih načinov pridelave hrane.
S povezovanjem do večje prepoznavnosti
Obisk je bil namenjen predstavitvi priložnosti, ki jih povezovanje ponudnikov lokalnemu okolju prinaša – promocijo izdelkov in storitev potencialnim gostom iz tujine, ki iščejo pristne izkušnje ter večjo prepoznavnost naše regije kot gastronomske destinacije. S skupnim delovanjem lahko lokalni ponudniki oblikujejo nepozabna doživetja, kjer se prepletajo lokalne sestavine, zgodbe in skrb za okolje.
Zavedati se moramo našega potenciala
Predstavnici sta poudarili, da ima primorsko-notranjska regija ogromno potenciala, a ga je potrebno primerno predstaviti. Ključno je, da znamo obiskovalcem povedati zgodbo – od kod prihajajo sestavine, kdo jih prideluje in zakaj so te jedi posebne. Možnosti za ponudbo doživetij je ogromno: Od organizacije kulinaričnih delavnic, tematskih pohodov in kolesarskih tur do degustacij lokalnih pridelkov ter dogodkov, na katerih obiskovalci spoznajo proces pridelave hrane neposredno na kmetijah. Ključno je, da to, kar imamo doma, ne jemljemo za samoumevno. Za ljudi iz velikih mest je že to, da vidijo, polno zvezd, lahko nekaj izredno posebnega.
Z ohranjanjem avtentičnosti do razvoja trajnostnega turizma
Projekt SReST med drugim predvideva vzpostavitev regionalne Slow Food skupnosti, v katero se bodo povezali pridelovalci, gostinci in ponudniki trajnostnih storitev iz naše regije. Skupaj bodo ustvarjali zgodbe in doživetja, ki odražajo bogastvo naše regije ter navdihujejo obiskovalce, da odkrijejo avtentične lokalne okuse in načine pridelave hrane. Skupnost bo lahko s podpisom Slow Food deklaracije uradno postala del globalne mreže in se zavezala ohranjanju lokalne dediščine. Cilj projekta je podpreti lokalne trajnostne načine pridelovanja hrane in opolnomočenje lokalnih skupnosti.
Projekt SReST se izvaja v okviru programa Interreg Danube Region in je sofinanciran s strani Evropske Unije.