Festival Divje hrane Zeleni kras 2024
Festival divje hrane Zeleni kras je namenjen ljubiteljem dobre kulinarike in vina. Ključni dogodek festivala Divje hrane bo kulinarični dogodek, ki sledi konceptu Odprte kuhinje in je namenjen vsem ljubiteljem dobre hrane in pijače. V takšni obliki bo letos potekal prvič, in sicer v soboto, 18.5.2024 v Bistro Perspektiva (Veliki otok 44b, 6230 Postojna). Tam se bo na zunanjih stojnicah predstavilo 15 gostinskih ponudnikov iz destinacije Zeleni kras in sosednjih regij, 10 vinarjev iz cele Slovenije, ponudniki piv, žganja ter drugih domačih dobrot.
Festival bomo promovirali primarno v Sloveniji in bo v letu medijsko podprt s sodelovanjem Radia94. Pričakujemo med 700 – 900 obiskovalcev v celotnem času trajanja dogodka.
Način sodelovanja gostinskih ponudnikov
Gostinski ponudniki svoj prispevek zagotovijo s prisotnostjo in pripravo vnaprej dogovorjene jedi (vsak pripravi eno jed). Količina jedi, ki jo gostinci pripravijo je 500 do 600 degustacijskih porcij. Vsak gostinec ima na voljo stojnico (velikosti 200 x 90 cm) s priklopom elektrike. Gostinec prinese s sabo pripomočke, ki jih potrebuje za pripravo jedi, organizator pa zagotovi krožnike in pribor ter natakarski servis za zagotavljanje čistih površin na prireditvenem prostoru. Jed naj bo takšna, da jo je na stojnici možno enostavno pripraviti oziroma dokončati. Vsi sodelujoči gostinski ponudniki pripravijo degustacijske porcije jedi, želimo, da obiskovalci festivala poskusijo različne vrste jedi pri različnih ponudnikih. Velikega pomena je, da se hrane ne samo deli pač pa, da obiskovalci vidijo del priprave in način ponudbe, da lahko doživijo vsakega ponudnika posebej.
Rdeča nit Festivala Divje hrane je divja hrana v vseh različicah (način priprave, sestavine…), zato se bodo sodelujoči gostinski ponudniki morali obvezno udeležiti predhodnega srečanja vseh sodelujočih na izobraževalnem in usklajevalnem srečanju pred pričetkom festivala. Izbira jedi je prosta po presoji gostinskega ponudnika. Prosimo vas, da nam izbiro čim prej javite, da se ponudba na stojnicah ne bi podvajala ter da bomo lahko dovolj hitro pripravili potreben pribor in krožnike. Obvezne prijave gostinskih ponudnikov do 10.3.2024 na info@zelenikras.si.
Obiskovalci festivala bodo na skupni informacijski stojnici kupili bone (predvidena vrednost 1 EUR na bon), ki jih bodo nato na vaši stojnici zamenjali za degustacijske porcije jedi. Vse jedi bodo imele poenoteno ceno (1 oz. 2 bona) – temu ustrezno prilagodite količino v porciji. Po zaključku festivala boste gostinski ponudniki dobili poračunane bone za uporabljene bone na vaši stojnici.
Gostinski ponudniki imajo na stojnicah vse pripravljeno najkasneje do 11.00 ure in pospravljanje se ne sme začeti pred 19 uro. Gostom moramo zagotoviti ponudbo od 12 do 19 ure. Dogodek bo spremljal pester kulturni program z glasbo ter ostalimi spremljajočimi dejavnostmi.
Za vse dodatne informacije smo vam vedno na razpolago.
OKVIRNI PROGRAM FESTIVALA DIVJE HRANE ZELENI KRAS 2024:
18.4.2024 – Novinarska večerja s predstavitvijo programa novinarjem s pripravljenim PR člankom (mesec dni pred glavnim dogodkom)
10.5.2024 - kulinarični večer Divja hrana na krožniku – Kulinarični dogodek z več -hodnim menijem na temo divje hrane, dogodek bo predvidoma potekal v Bistro Štorja v Postojni, zainteresirani gostinski ponudniki bodo lahko sodelovali s svojimi jedmi, spajanje jedi in vin, omejeno število oseb
13.5.2024 – izobraževalna delavnica na tremo nabiralništva in divje hrane
14.5.2024 – izobraževalna delavnica na temo mesa
15.5.2024 – prikaz kuhanja za zainteresirane otroke v sodelovanju s šolami Postojne
16.5.2024 – izobraževalna delavnica na temo veganskih in vegetarijanskih krožnikov
18.5.2024 – glavni dogodek Festival divje hrane Zeleni kras (odprta kuhinja)
Dejan Iskra
041941509