Danes za zajtrk kruh, mleko, med, maslo in jabolko
Danes je v tudi šolah in vrtcih na Postojnskem potekal tradicionalni slovenski zajtrk, ki je postal pomemben del vsakoletnih aktivnosti, v opomin in prizadevanja za ohranjanje naše kulturne dediščine. Tudi župan Igor Marentič in direktorica občinske uprave Marina Rebec sta se pridružila tradicionalni gesti, letos pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«, ter obiskala postojnski vrtec, enoto Škratek. Skupaj z ravnateljico Elizabeto Zgonc sta zajtrkovala z otroki iz skupine Sončni škrati.
Otroci so preko celega tedna vse aktivnosti usmerjali v skrbno pripravo prostora, pogrinjka in pogovore o čebelah, mleku, hrani… Danes so v družbi gostov ponosno postregli zajtrk in z navdušenjem posegli po kruhu, maslu, medu, mleku in krhljih jabolk. Male radovedneže je navdušil tudi lokalni kmet, ki je z njimi delil svoje znanje o slovenskih tradicionalnih jedeh, koristnosti domače hrane in vsakodnevnem delu na kmetiji. Otroci so bili zelo radovedni in so kmetu postavljali številna vprašanja.
Vrtec Postojna pa ni praznovanje omejil le na en dan, temveč je celoten teden posvetil slovenski kulinariki. Otrokom so pripravili različne jedi, ki so značilne za posamezne konce naše države. S tem so otrokom približali del slovenske bogate tradicije in jih spodbudili k raziskovanju raznolikosti naše kulinarike.
Tradicionalni slovenski zajtrk je pomemben dogodek, ki nas spodbuja k zavedanju o pomenu lokalne pridelave hrane in ohranjanju naše kulturne dediščine. Tudi znotraj svojih domov čim večkrat opominjajmo na to, najmlajših učimo odnosa do hrane in o zdravem načinu življenja, pri čemer je hrana nedvomno eden pomembnejših dejavnikov.