Petošolci OŠ Prestranek posneli film »Buh vm žjgni« in se na regijskem tekmovanju šol osrednje Slovenije uvrstili v finale
Petošolci OŠ Prestranek so se letos vključili v program Kuhna pa to, ki pripravlja osnovnošolski projekt na ravni slovenskih regij in pokrajin Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo.
Projekt so začeli z zbiranjem receptov tradicionalne kuhinje naših krajev in izvedli anketo med šolarji. Prestranški krompirčki, kot so poimenovali svojo skupino, so na osnovi zbranih podatkov sestavili jedilnik za tri šolska kosila. Za prvo kosilo so izbrali prežganko, krompir v zevnici s klobaso in kompot, drugo kosilo je bilo sestavljeno iz jote, suhega mesa in jabolčnega zvitka, na jedilniku tretjega kosila pa je bila goveja juha, kuhano meso, pražen krompir in solata. Prvega kosila se je udeležil tudi gospod župan. Petošolci so pomagali tudi pri kuhanju. Skuhali so kompot, spekli štrudelj in pripravili regratovo solato.
Največ časa in truda pa so posvetili pripravi kratkih filmčkov, v katerih predstavljajo pripravo devetih tradicionalnih jedi Pivške kotline. Vabimo vas, da si jih ogledate na spodnjih povezavah.
V petek, 14. aprila, so se Aleksander, Barbara, Jan in Samanta udeležili regionalnega tekmovanja šol osrednje Slovenije v kuhanju tradicionalnih slovenskih jedi v novi preobleki. Tekmovanje se je odvijalo v gostilni Pečarič na Vrhovcih v Ljubljani. Štirje Prestranški krompirčki so pripravili krompir v zevnici s klobaso in jabolčni kompot. Kosilo so postregli štiričlanski komisiji, ki je imela vrsto vprašanj o receptu, sestavinah, kulturnem ozadju jedi… Petošolci so na vprašanja odgovarjali kot pravi strokovnjaki v prehrani. Tri sodelujoče skupine so se uvrstile na državno tekmovanje. Med njimi so bili tudi Prestranški krompirčki.
KOMPOT
ŠTRUDELJ
POLENTA S FIŽOLOVO OMAKO
KROMPIR V ZEVNICI
KROMPIR V MLEKU
JOTA
GLUHI ŠTRUKLJI
BUHTELJNI
PREŽGANKA