Okrogla miza: Priložnosti v biodinamičnem kmetovanju
Konvencionalna pridelava škoduje naravi in dolgoročno uničuje zemljo, saj uporablja izredno veliko tako imenovanih zaščitnih sredstev za rastline, pesticidov, insekticidov. Ekološko kmetovanje je veliko boljše, največji strupi so prepovedani, vendar pa so nekatera biološka sredstva še dovoljena. Biodinamičen način pridelave hrane je nadgradnja ekološke pridelave in edina metoda, ki zemlje ne izčrpava ter ne obremenjuje narave s strupi in nerazgradljivimi snovmi niti z gensko spremenjenimi organizmi, zagotavlja rodovitnost zemlje, ohranja naravno ravnovesje in pestrost avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst, pri tem pa upošteva vse dejavnike, ki vplivajo na uravnoteženo sobivanje človeka z naravo. Z upoštevanjem načel biodinamike rastlina razvije vse kakovosti in sestavine, ki jih človeško telo potrebuje za zdravje.
Ker se tudi v primorsko notranjski regiji zavezujemo k trajnostnemu delovanju, vas vljudno vabimo na predstavitev biodinamične metode s poudarkom na živinoreji in vrtičkarstvu, ki bo v četrtek, 18.oktobra ob 18.uri v dvorani Inštituta za raziskovanje Krasa v Postojni.
Želim si, da bi okrogla miza ovrgla predsodke, ki še vedno spremljajo biodinamično metodo kmetovanja, predvsem pa, da bi osvetlila priložnost, ki jo ta metoda prinaša za vaš dom, vašo kmetijo in vašo lokalno skupnost. Več informacij je v priponki, sicer pa sem na voljo za vsa dodatna vprašanja.