Okusi Ukrajine v Postojni
Včasih se najbolj pristni pogovori zgodijo ob skupni mizi. Tokrat je v prostorih Mladinskega centra Postojna dišalo po ukrajinski kuhinji. Udeleženci so se skozi pripravo ukrajinske tradicionalne jedi spoznavali s kulinaričnim bogastvom Ukrajine in njeno kulturno dediščino. Delavnica je potekala v okviru projekta Moja pot, ki je namenjen spodbujanju medkulturnega dialoga, ozaveščanju o migracijah in krepitvi socialne kohezije.
Ukrajinska kuhinja slovi po raznolikosti, bogatih okusih in jedeh, ki združujejo družine in skupnosti. Ena najbolj prepoznavnih so vareniki – polnjeni žepki testa, podobni raviolom, ki jih pogosto pripravljajo v krogu prijateljev in družine.
Delavnico so vodile Olga Panchenko, Tetiana Hryb in Veronika Dunukis, ki so se v Slovenijo zatekle pred vojno v Ukrajini. Priprava varenikov je bila tako več kot le kuharska delavnica – bila je priložnost za druženje, povezovanje in spoznavanje občank in občanov Postojne z ukrajinsko kulturo.
Delavnica je potekala v okviru vseslovenskega projekta Moja pot, ki ga na državni ravni vodi Občina Postojna. Skozi različne družabne dogodke občankam in občanom omogoča izmenjavo življenjskih zgodb in krepitev medsebojnega razumevanja med lokalnimi skupnostmi in priseljenci.
Projekt Moja pot je financiran iz evropskega Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) ter sredstev proračuna Republike Slovenije.
Preizkusite pristen ukrajinski recept za varenike doma. Recept in svoja opažanja je zapisal eden od udeležencev delavnice. Preberite jih v prilogi.


