Dr. Mihael Gajster
ZA USTVARJALNO DELO NA PODROČJU PREHRANSKE INDUSTRIJE
Rojen je bil leta 1944. Po končani osnovni šoli v Rogaški Slatini je kot kmečki sin odšel na Srednjo kmetijsko šolo v Maribor. Tam je tudi končal študij na Višji agronomski šoli, Univerzitetni študij pa na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.
Leta 1982 je zaključil podiplomski interdisciplinarni študij s področja prehrane na »Sveučilištu« v Zagrebu in pridobil magistrski akademski naziv. Leta 1991 je doktoriral na Biotehniški fakulteti v Ljubljani kot prvi z nazivom doktorja v samostojni Sloveniji in pridobil akademski naziv dr. znanosti s področja agronomije.
Po odsluženem vojaškem roku leta 1968 se zaposlil v Kmetijski zadrugi Postojna kot vodja kooperacije in svetovalne službe. To je bilo obdobje usmerjanja in posodabljanja prireje mleka v zasebnem sektorju na Postojnskem. Kasneje bil osem let direktor Kmetijske zadruge. V tem obdobju so bile zgrajene štiri nove mlečne farme s sistemi recikliranja odplak, ki so dosegale najvišjo mlečnost v Sloveniji. Tehnološke rešitve pridelovanja krme in prireje mleka so takrat posnemale nekatere razvite države konkretno Švedska.
Po zaključku magistrskega študija (ob delu) se je zaradi nestrinjanja z lokalnimi oblastmi o strategiji razvoja kmetijstva na postojnskem prezaposli v Poslovni sistem Emona v Ljubljani kot svetovalec uprave za kmetijstvo in predelovalno industrijo. Tam je nadaljeval z znanstveno raziskovalnim delom in pripravo doktorske disertacije ter po dveh letih prevzel vodenje Emona Razvojnega centra, katerega direktor je še danes. Razvojni center ima status raziskovalne inštitucije, registrirane pri MVZŠ in se ukvarja z:
– razvojno raziskovalnim delom na področju živalske in ljudske prehrane,
– transferjem znanja v prakso in
– kontrolo kakovosti živil, krmil in njihovih sestavin (kemijske analize)
Mihael Gajster poleg vodenja družbe vodi večino projektov oz. v njih sodeluje in sicer:
1. Pri temeljnih raziskavah
2. Pri transferju znanja
– recenzija študije razvoja proizvodnje in predelave mleka v Južno ameriški Guyani za potrebe IDB iz Washingtona,
– razvojne tehnologije mlečne proizvodnje v tujini (Republike bivše Jugoslavije, Tunis, Mali),
– transfer znanja v okviru bilateralne razvojne pomoči R. Slovenije R. Črni Gori in BiH,
– prenos rezultatov aplikativnih in RR projektov v prakso,
– mentor mladim raziskovalcem (dva iz občine Postojna)
– strokovni sodelavec Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru,
– somentor pri podiplomskih delih – magisterijih in doktoratih
3. Aplikativnih in RR projektih
a) Nacionalni projekti
– razvoj, proučevanje in uvajanje novih prehranskih dodatkov,
– zmanjšanje obremenjevanja okolja s fosforjem, cinkom in bakrom preko prehrane
nekaterih vrst farmskih živali
– projekti v predpristopnem obdobju R. Slovenije v EU s področja varne hrane
nekaj najpomembnejših:
Razvoj in postavitev sistema obeleževanja govedi v Sloveniji in sledljivost vseh vrst mesa do potrošnikov.
Razvoj in postavitev sistema sledljivosti v mešalniški industriji.
Sistem sledljivosti na področju zdravljenja govedi in spremljanja karenc.
b) Mednarodni EUREKA projekti
Funkcionalna živila (so živila, ki imajo dokazane fiziološke učinke), ki zajema
obdelavo naravnih virov omega-3 maščobnih kislin in vključevanje v prehrano
živali namenjenih pridobivanju živil, s čimer se proizvaja:
– z omega-3 obogatena konzumna jajca,
– z omega-3 obogateno svinjino in
– z omega-3 obogateno piščančje meso in izdelke iz tega mesa, ter
– z omega-3 obogatene mlečne maščobe
Z omega-3 obogatena jajca trži Jata-Emona, svinjino Skupina Panvita,
piščančje meso in izdelke pa Perutninarstvo Pivka.
Trenutno še dela na dveh mednarodnih projektih in sicer:
CORNET v sodelovanju z Inštituti iz ZRN in Avstrije,
EUREKA v sodelovanju z R. Srbijo in
treh nacionalnih projektih, od katerih je v enega vključil tudi Perutninarstvo iz Pivke. Trenutno je tudi somentor in član komisije pri dveh magistrskih nalogah.
Iz vsega navedenega je razvidno, da je dr. Mihael Gajster s svojim delom na področju prehrane doprinesel veliko novega tako v slovenskem, kot tudi našem lokalnem okolju.